1. Kurucu, fonun katılma payı sahiplerinin haklarını koruyacak şekilde temsili, yönetimi, yönetiminin denetlenmesi ile faaliyetlerinin içtüzük ve izahname hükümlerine uygun olarak yürütülmesinden sorumludur. Kurucu fona ait varlıklar üzerinde kendi adına ve fon hesabına mevzuat ve içtüzüğe uygun olarak tasarrufta bulunmaya ve bundan doğan hakları kullanmaya yetkilidir. Fonun faaliyetlerinin yürütülmesi esnasında portföy yöneticiliği hizmeti de dahil olmak üzere dışarıdan hizmet alınması, Kurucunun sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.
2. Fon, Tebliğ'in 6. maddesinde tanımlanan fon türlerinden ?Serbest Şemsiye Fon'a bağlı olup, fonun ?para piyasası fonu? olması nedeniyle Fon portföyünün aylık ağırlıklı ortalama vadesi 45 günü aşamayacak ve Fon portföyüne vadeye kalan gün sayısı hesaplanamayan varlıklar dahil edilmeyecektir. Fon ?Serbest Fon? niteliğinde olduğundan katılma payları sadece nitelikli yatırımcılara satılabilir. Fon'un ?Katılım Fonu? olması sebebiyle ise, portföye dahil edilebilecek varlıklar ve işlemler uluslararası kabul görmüş faizsiz finans ilkelerine uygun varlıklar ve işlemler olacaktır.
Fon portföyü, kolektif portföy yöneticiliğine ilişkin PYŞ Tebliği'nde belirtilen ilkeler ve fon portföyüne dahil edilebilecek varlık ve haklara ilişkin Tebliğ'de yer alan sınırlamalar ile İcazet Belgesi çerçevesinde yönetilir.
Fon'un yatırım stratejisi çerçevesinde, Fon toplam değerinin tamamı devamlı olarak vadesine en fazla 184 gün kalmış likiditesi yüksek para ve sermaye piyasası araçlarına yatırılır ve fon portföyünün günlük olarak hesaplanan ağırlıklı ortalama vadesi 45 günü aşamaz.
Fon portföyüne vadeye kalan gün sayısı hesaplanamayan varlıklar dahil edilemez. Fon portföyüne alınacak varlıklar ve işlemler Tebliğin 4. maddesinde belirtilen faize dayalı olmayanlardan seçilir ve söz konusu varlık ve işlemlere ilişkin olarak Tebliğ ve Kurul'un ilgili diğer düzenlemelerine ve izahnamede yer alan esaslara uyulur.
Fona T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından döviz cinsinden ihraç edilen kira sertifikaları ile yerli ihraççıların döviz cinsinden ihraç edilen kira sertifikaları, murabaha işlemleri ve yerli bankalarda açılacak döviz cinsinden katılma hesapları dahil edilecektir.
Fon portföyüne dahil edilen yabancı para ve sermaye piyasası araçlarının değeri fon toplam değerinin %80'i ve fazlası olamaz. Ayrıca, fon portföyüne dahil edilen yerli ve yabancı ihraççıların döviz cinsinden ihraç edilmiş para ve sermaye piyasası araçları fon toplam değerinin %80'i ve fazlası olamaz.
Yatırım stratejisi kapsamında, Fon toplam değeri esas alınarak, Fon portföyünde yer alabilecek varlık ve işlemler için belirlenmiş asgari ve azami sınırlamalar aşağıda yer almaktadır.
VARLIK ve İŞLEM TÜRÜ
Katılma Hesabı: Asgari % 0, Azami %100
BİST Taahhütlü İşlemler Pazarı'nda Gerçekleştirilen Geri Satma Taahhüdü ile Alım İşlemleri: Asgari %0, Azami %100
Kamu ve Özel Sektör Kira Sertifikaları:Asgari % 0, Azami %100
Vaad Sözleşmeleri: Asgari %0, Azami %10
3. Fon portföyüne riskten korunma ve/veya yatırım amacıyla fonun yatırım stratejisine uygun olacak şekilde ve Kurulca belirlenecek esaslar çerçevesinde, tezgahüstü (OTC) piyasalarda en az bir tarafın cayma hakkını içeren vaad sözleşmeleri dahil edilebilir.
Nakit ihtiyacı duyan fonun, ihtiyaç duyduğu nakdi karşılamak için borsa dışında veya taahhütlü işlemler piyasasında, portföyünde yer alan herhangi bir varlığı, taraflardan en çok birinin tek taraflı bağlayıcı vaadi ile belli bir süre sonunda önceden tespit edilmiş şartlarla geri alma taahhüdünde bulunarak satması mümkündür. Söz konusu işlem, fon portföyünde yer alan varlıkların rayiç değerinin %10'una kadar yapılabilir.
Nakit fazlalığını değerlendirmek isteyen fon, elindeki nakitlerle nakit ihtiyacı duyan kurumlardan borsa dışında, portföyüne alınabilecek varlığı, taraflardan en çok birinin tek taraflı bağlayıcı vaadi ile belli bir süre sonunda önceden tespit edilmiş şartlarla geri satma taahhüdü ile alarak nakit fazlalıklarını değerlendirebilir. Söz konusu işlem, fon toplam değerinin en fazla %10'una kadar yapılabilir.
Fon portföyüne ileri valörlü kira sertifikası işlemleri dahil edilebilir.
4. Portföye borsa dışından vaad sözleşmeleri, fonun yatırım stratejisine uygun olarak fon portföyüne dahil edilir. Sözleşmelerin karşı taraflarının yatırım yapılabilir derecelendirme notuna sahip olması, herhangi bir ilişkiden etkilenmeyecek şekilde objektif koşullarda yapılması ve adil bir fiyat içermesi ve fonun fiyat açıklama dönemlerinde gerçeğe uygun değeri üzerinden nakde dönüştürülebilir olması zorunludur.
Ayrıca, borsa dışı sözleşmelerin karşı tarafının, denetime ve gözetime tabi finansal bir kurum (banka, aracı kurum vb.) olması ve fonun fiyat açıklama dönemlerinde ?güvenilir? ve ?doğrulanabilir? bir yöntem ile değerlenmesi zorunludur.
Vaad sözleşmelerinin karşı tarafının, yönetim kontrolü kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan bir banka olması ve derecelendirme yapılabilmesi için gerekli olan şartları sağlamaması halinde notun ilk defa alınmasına kadar geçen sürede anılan banka için yatırım yapılabilir derecelendirme notuna sahip olma şartı aranmaz.
5. Katılım finans ilkelerine uygun olarak fon hesabına finansman sağlanabilir.
6. Portföye dahil edilen yabancı yatırım araçlarını tanıtıcı genel bilgiler: Fon portföyüne, yabancı kira sertifikaları alınabilir. Yabancı kira sertifikalarının, tabi olduğu otorite tarafından yetkilendirilmiş bir saklayıcı kuruluş nezdinde saklanması, fiyatının veri dağıtım kanalları aracılığı ile ilan edilmesi ve fonun fiyat açıklama dönemlerinde Finansal Raporlama Tebliği düzenlemeleri çerçevesinde gerçeğe uygun değeri üzerinden nakde dönüştürülebilecek nitelikte likiditasyona sahip olması şartıyla yabancı borsalardan ve borsa dışından fon portföyüne dahil edilmesi mümkündür.
7. Borsa dışı işlemlerin vade ve katılım oranı Kurulun ilgili düzenlemeleri çerçevesinde belirlenir. Katılım oranının belirlenmesi, borsada işlem gören benzer vade yapısına sahip sözleşmelerin katılım oranlarının dikkate alınması şartıyla, kurucu ve yöneticinin sorumluluğundadır.